Door de coronacrisis is de nieuwe realiteit in de JacobKliniek in Haarlem niet anders dan bij de meeste zorgorganisaties in Nederland: patiënten komen overwegend niet meer van hun kamer af. Dan rijst meteen de vraag: Hoe kun je wel op een klantvriendelijke wijze hun vragen beantwoorden en er tegelijkertijd voor zorgen dat medewerkers hun handen zoveel mogelijk vrijhouden voor de extra zorgtaken?
De JacobKliniek is onderdeel van de Stichting Sint Jacob. Sint Jacob beschikt over acht locaties in de regio Zuid-Kennemerland waar ouderen wonen of revalideren. Om onze zorg zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van de ouderen en steeds veranderende omstandigheden, innoveren we bewust proactief. Zo is vorig jaar in de JacobKliniek gestart met het digitaal stroomlijnen van de communicatie en dat werpt in de huidige coronatijd direct zijn vruchten af. Het initiatief zou nu voor veel zorgorganisaties een handige oplossing kunnen zijn.
Vorig jaar sprak ik met René Stamer van GuestCompass. Zijn bedrijf is al jaren in de hospitalitywereld actief met een digitaal platform dat de gastbeleving in hotels vergemakkelijkt en persoonlijk maakt. Dit past duidelijk in ons revalidatieconcept waar we minder patiënt- en meer gastgericht willen werken. Echter, de dagelijkse praktijk is dat op de 78 kamers infomappen liggen die erg kostbaar zijn en waarvan de inhoud al verouderd is als ze geleverd worden. We verdiepen ons wel in de klantreis van onze cliënten maar de communicatie hieromheen kan altijd beter.
René liet me in enkele minuten hun oplossing zien en het eerste dat in me opkwam was: ‘Waarom gebruiken we dit niet in de zorg?’ Het werd het eerste ‘IT-project’ binnen Sint Jacob dat niet vanuit de IT-afdeling werd geregeld. Het is geen pakket of app, maar een online communicatieplatform dat snel operationeel is en heel intuïtief informatie en antwoorden geeft op de vragen van cliënten. Als cliënten nog in het ziekenhuis liggen en van alles over de JacobKliniek willen weten, kunnen ze zich via GuestCompass voorbereiden op hun revalidatie in de JacobKliniek. Cliënten beschikken zo over de meest actuele informatie en dat stelt gerust.
Eenmaal in de JacobKliniek kunnen cliënten vanaf hun eigen smartphone of tablet gebruik maken van het platform. Bij de intake zetten onze medewerkers desgewenst een snelkoppeling op hun device; simpel en praktisch. Zo kan elke cliënt, op elk moment het antwoord op zijn vraag vinden en als de vraag er niet tussenstaat en meer gesteld wordt, dan wordt die informatie toegevoegd. De cliënt is direct geholpen en goed geïnformeerd, zonder dat hij naar de receptie hoeft of kostbare tijd van de verpleging vraagt. Dat scheelt onze medewerkers veel tijd.
GuestCompass vervangt niet onze website, intranet of offlinekanalen, maar voegt een hele flexibele extra dimensie in de gastbeleving toe. Voor ons is het de ontbrekende schakel in de communicatie met cliënt en mantelzorgers. Doeltreffend in zijn eenvoud en daardoor ook prima voor senioren te gebruiken. Door de huidige maatregelen zijn ook onze cliënten aan de kamer gebonden. Hierbij zien we dat steeds meer ouderen via een modern device toegang tot de wereld om zich heen willen krijgen en meer gebruik maken van nieuwe media.
Bijna elke zorgorganisatie worstelt met een versnipperd informatielandschap. Het tijdperk van info-multomappen op kamers is echt voorbij. We kunnen en willen zoveel meer om onze cliënten van de best mogelijke zorg te voorzien. Een digitaliseringsslag is de toekomst, en met de Coronacrisis ook de realiteit van alledag. Nagenoeg elke cliënt die 75 of jonger is, beschikt over een smart phone. Ze Skypen met kinderen en kleinkinderen om met de buitenwereld in contact te blijven. De zorg moet niet achterblijven op dit vlak maar meebewegen en de voordelen voor cliënt en organisatie meteen slim combineren.
Manager GRZ Jacob Kliniek bij Stichting Sint Jacob