Marjolein peilt: gebruikt het hotel nog een kamermap of hotelboek in 2025

Even de wifi-code opzoeken, nagaan of de bar al open is, het menu van die avond raadplegen. Informatie die in de kamermap staat, maar tegenwoordig steeds vaker ook digitaal en online te vinden is op het scherm. Grote kans dat je hotelgast daar eerst even op kijkt; die informatie is up-to-date en meteen praktisch te gebruiken. Lekker menu gezien? Reserveer gelijk een tafeltje in het restaurant. Zo makkelijk kan het zijn, #goedgeregeld.

24/7
Beschikbaarheid
350+
Clients
-7-%
Front desk aanvragen
Directory folder color

Deze meneer heeft in ieder geval een goede toepassing voor de kamermap gevonden. Maar ja dat kan natuurlijk echt niet. Dus hup, in de prullenbak ermee. Of….heeft de kamermap toch nog toekomst? GuestCompass zoekt het uit.

Hotelgasten

Voor- en nadelen van de kamermap

Natuurlijk is een kamermap overzichtelijk, altijd te raadplegen en daardoor makkelijk in gebruik. Daarmee is ook alles gezegd. Met een kamermap kunnen je hotelgasten niet meteen roomservice bestellen of een tafel reserveren in het restaurant (daar gaat je extra verkoopmoment ☹). Het is en blijft een bundeling van vellen papier. Een bundeling die je overigens bij elke wijziging moet vervangen. En dat is een tijdrovende en kostbare klus, zeker als je veel kamers hebt.

Onze visie

Alleen al vanwege de financiële kosten en de milieuaspecten van papiergebruik, is er voor de traditionele kamermap geen ruimte meer in hotels. Ook in letterlijke zin. Hotelkamers worden tegenwoordig strak, minimalistisch ingericht. Daar past een kamermap niet meer bij. Alleen wanneer print een aanvulling is op de digitale informatie, communiceren hotels nog via het papier met hun gasten. Bijvoorbeeld om een actie rondom de feestdagen aan te kondigen.

Welke trends zien wij?

Ook buiten Nederland zien we in hotels de digitale informatievoorziening toenemen. Hotels communiceren meer en meer via tablets of het eigen ‘device’ van de gast zelf. Daar vinden gasten alle hotelfaciliteiten, tips over de omgeving en kunnen ze tegelijkertijd de verlichting, temperatuur en muziek regelen in hun kamer. Hebben ze speciale wensen, dan geven ze die ook via de tablet door aan de receptie.

Grafiek3 v2 1

”Bestaat de kamermap nog in 2025”.

 Wat zegt ons panel?

Grafiek7

Als het aan hotelprofessionals ligt, verdwijnt de kamermap. “We zien een verschuiving naar online informatie. Die kun je gemakkelijk aanpassen en is daardoor altijd up-to-date”, aldus een van onze panelleden.

De kamermap verdwijnt. Informeren en communiceren gaat sneller en beter digitaal en online. Via verschillende online services kunnen gasten elk moment opzoeken wat zij willen weten en hun persoonlijke wensen en voorkeuren doorgeven.

Dat betekent minder papiergebruik, minder printkosten en meer (persoonlijke) service voor klanten: 3x winst!

GuestCompass