Marjolein Peilt: Heeft de hotelkamer nog een kluisje in 2025?

24/7
Beschikbaarheid
350+
Clients
-7-%
Front desk aanvragen
Afbeelding4 2

Alle kluisjes werken ongeveer hetzelfde. Toch opent de duty manager wekelijks kluisjes met de moedersleutel. Is het instellen en onthouden van de code van het hotelkamerkluisje zo ingewikkeld? GuestCompass zoekt het uit.

Onze observaties

‘Bewaar waardevolle spullen in de kluis’: in vrijwel elk hotel staat zo’n bordje. Maar welke kluis is het beste? Kamerkluisjes zijn vrij klein. Laptops passen er vaak niet in: #minpuntje. Daarnaast worstelen hotelgasten nog al eens met de code. Die vergeten ze en/of voeren ze verkeerd in. Makkelijker – en misschien ook veiliger – is de hotelkluis. Hotelgasten hebben daar geen omkijken naar en dat is meteen ook een nadeel: hotelgasten vergeten dat er iets van hen in de kluis ligt. Zelfs zo’n belangrijk reisdocument als een paspoort.

Hotelkamer kluisje in 2025

Voor- en nadelen van een kluisje in de hotelkamer

Het plaatsen van kluisjes in hotelkamers is slechts een eenmalige investering. Het goed gebruiken ervan vergt daarentegen meer tijd en aandacht. Zo moet je je gasten informeren over de veiligheid van de kluis en vertellen wie aansprakelijk is bij diefstal. Een duidelijke handleiding is ook een must. Hoe beter jouw uitleg, hoe kleiner de kans dat gasten de code kwijtraken en jij (weer) moet komen om de kluis te openen. En – tip! – maak niet deze (beginners)fout: verander de ‘master key code’. Anders kan iedereen de kluisjes openen. Oeps, #foutje.

Onze visie

Geen kluisje in de kamer en hotelgasten missen het. Wel een kluisje in de hotelkamer en hotelgasten twijfelen of ze ‘m willen gebruiken. Hoe veilig is dat ding eigenlijk? Zit die goed vastgeschroefd? Gaat die straks wel weer open? Misschien is een goede kluis bij de receptie in veel gevallen een betere optie. Helemaal als de receptie gasten helpt herinneren al hun spullen weer mee te nemen.

Welke trends zien wij?

Ook internationale hotelgasten worstelen met het kamerkluisje; te onveilig. Liever bewaren ze hun spullen in de hotelkluis of ze nemen alles toch maar mee. Of dat nou zo verstandig is? Waarschijnlijk niet, maar begrijpelijk is het wel. Zoek online naar ‘hotel room safe’ en je vindt vooral waarschuwingen .

Grafiek3

Wat zegt ons panel over het kluisje in de hotelkamer?

Grafiek4 2
GuestCompass