Marjolein peilt - Roomservice

Tja, als de roomservice niet op orde is, dan regelen gasten het zelf wel. Altijd handig een hotelgast die creatief is met noedels en de waterkoker. Misschien toch maar je roomservice aanpassen Of niet en kan je hotel best zonder? GuestCompass zoekt het uit.

24/7
Beschikbaarheid
350+
Clients
-7-%
Front desk aanvragen
Hallway

Onze observaties

Je hotel is niet compleet zonder roomservice. Veel gasten vinden dat die luxe er gewoon bij hoort. Maar hoe bied je die service goed aan? Nou in ieder geval niet met een geprint menu en bestellingen moeten doorbellen: #gedoe. Gemakkelijk, snel en het liefst ook nog een menu dat ‘passend’ is: dat willen hotelgasten. Denk aan gerechten die snel klaar zijn, voedzame maaltijden voor kinderen, glazen wijn in plaats van alleen flessen. Steeds meer hotels digitaliseren daarom hun roomservice. Gasten kijken even online op de site of app, kiezen waar ze zin in hebben, klikken en – hop – de bestelling is onderweg.

Roomservice

Voor- en nadelen van roomservice in een hotel

Roomservice kan voor (veel) extra omzet zorgen. Via de bestelde dranken en gerechten natuurlijk, maar ook via de positieve reviews erover. Die dragen bij aan een goede hotelreputatie en dat kan weer zorgen voor nieuwe klanten. Roomservice kan dus lonend zijn, maar het vraagt wel om een goede logistiek en een strakke planning. Dat betekent een goede personeelsbezetting, een slim samengesteld menu (geen bewerkelijke gerechten en/of die snel afkoelen) en een makkelijk bestelsysteem. Even voor aankomst al de borrelhapjes regelen bijvoorbeeld. Het kan tegenwoordig eenvoudig online, onder andere via GuestCompass.

Onze visie

Veel hotels worstelen met roomservice. Het is een dure dienstverlening: een die veel tijd en arbeid vereist. De grote personeelstekorten in de hotelbranche maken het bovendien lastig om het echt goed te doen. In ieder geval beter dan bezorgdiensten als Thuisbezorgd waar hotels mee moeten concurreren. Hotels investeren daarom vaak liever in hun restaurant en in andere services.

Welke trends zien wij?

Digitaal bestellen, menu’s op maat, luxe en bijzondere producten: ook buiten Nederland passen hotels hun roomservice aan. Ze gooien het over een andere boeg. Sommige hotels gaan daarin een stap verder. Zo heeft Yotel Boston robot YO2D2  die bestellingen aflevert. Zin in een late night snack? YO2D2 komt ‘m brengen en neemt gelijk die extra handdoeken mee, #chill.

1

Hotel gasten en ons panel over de vraag: Is er nog roomservice in hotels in 2025

2
GuestCompass