Marjolein van der Kaay zoekt het uit

Marjolein peilt:

Heeft het hotel nog roomservice in 2025?

”Ja, maar de manier waarop hotels roomservice bieden, verandert wel. Wat er verandert, lees je hier ,
in het onderzoek van GuestCompass.”

Column november 2020 

Tja, als de roomservice niet op orde is, dan regelen gasten het zelf wel. Altijd handig een hotelgast die creatief is met noedels en de waterkoker. Misschien toch maar je roomservice aanpassen.

Of niet en kan je hotel best zonder? GuestCompass zoekt het uit.

 

Onze observaties

Je hotel is niet compleet zonder roomservice. Veel gasten vinden dat die luxe er gewoon bij hoort. Maar hoe bied je die service goed aan? Nou in ieder geval niet met een geprint menu en bestellingen moeten doorbellen: #gedoe. Gemakkelijk, snel en het liefst ook nog een menu dat ‘passend’ is: dat willen hotelgasten. Denk aan gerechten die snel klaar zijn, voedzame maaltijden voor kinderen, glazen wijn in plaats van alleen flessen. Steeds meer hotels digitaliseren daarom hun roomservice. Gasten kijken even online op de site of app, kiezen waar ze zin in hebben, klikken en – hop – de bestelling is onderweg.

Voor- en nadelen van roomservice in een hotel

Roomservice kan voor (veel) extra omzet zorgen. Via de bestelde dranken en gerechten natuurlijk, maar ook via de positieve reviews erover. Die dragen bij aan een goede hotelreputatie en dat kan weer zorgen voor nieuwe klanten. Roomservice kan dus lonend zijn, maar het vraagt wel om een goede logistiek en een strakke planning. Dat betekent een goede personeelsbezetting, een slim samengesteld menu (geen bewerkelijke gerechten en/of die snel afkoelen) en een makkelijk bestelsysteem. Even voor aankomst al de borrelhapjes regelen bijvoorbeeld. Het kan tegenwoordig eenvoudig online, onder andere via GuestCompass.

Voor- en nadelen van roomservice in een hotel

Roomservice kan voor (veel) extra omzet zorgen. Via de bestelde dranken en gerechten natuurlijk, maar ook via de positieve reviews erover. Die dragen bij aan een goede hotelreputatie en dat kan weer zorgen voor nieuwe klanten. Roomservice kan dus lonend zijn, maar het vraagt wel om een goede logistiek en een strakke planning. Dat betekent een goede personeelsbezetting, een slim samengesteld menu (geen bewerkelijke gerechten en/of die snel afkoelen) en een makkelijk bestelsysteem. Even voor aankomst al de borrelhapjes regelen bijvoorbeeld. Het kan tegenwoordig eenvoudig online, onder andere via GuestCompass.

Onze visie

Veel hotels worstelen met roomservice. Het is een dure dienstverlening: een die veel tijd en arbeid vereist. De grote personeelstekorten in de hotelbranche maken het bovendien lastig om het echt goed te doen. In ieder geval beter dan bezorgdiensten als Thuisbezorgd waar hotels mee moeten concurreren. Hotels investeren daarom vaak liever in hun restaurant en in andere services.

 

Welke trends zien wij?

Digitaal bestellen, menu’s op maat, luxe en bijzondere producten: ook buiten Nederland passen hotels hun roomservice aan. Ze gooien het over een andere boeg. Sommige hotels gaan daarin een stap verder. Zo heeft Yotel Boston robot YO2D2  die bestellingen aflevert. Zin in een late night snack? YO2D2 komt ‘m brengen en neemt gelijk die extra handdoeken mee, #chill.

Hotel gasten en ons panel over de vraag: Is er nog roomservice in hotels in 2025

Het merendeel van ons expertpanel verwacht dat hotels ook de komende jaren roomservice blijven bieden.

Het merendeel van ons expertpanel verwacht dat hotels ook de komende jaren roomservice blijven bieden. Bijna veertig procent van de ondervraagden verwacht dat ze in de toekomst geen roomservice meer kunnen bestellen in hotels. Waarom willen hotelgasten geen roomservice meer en wat willen ze dan wel? Voor hotels loont het de moeite om dit na te vragen bij hun gasten.

Roomservice moet voelen als verwennerij, een luxe extraatje. Oftewel zonder gedoe iets lekkers bestellen. Dat betekent een digitaal bestelsysteem, een menu op maat, luxe en bijzondere producten en snelle leveringen. Hotels passen hun roomservice (grondig) aan of laten die juist voor wat die is en investeren in andere services.

* Meer over ons panel

Samen met een panel van 7 uiteenlopende hotelexperts verkennen wij de hotelvoorzieningen van de toekomst. Daarnaast hebben we 400 hotelgasten in Nederland en België naar hun mening over die voorzieningen gevraagd.

GERELATEERD NIEUWS


Heeft de hotelkamer nog een kluisje in 2025?

Heeft de hotelkamer nog een kluisje in 2025?

Waarschijnlijk wel, maar erg geliefd zijn ze niet. Hotelgasten vinden kluisjes vaak ondingen. Waarom? Je leest het hier, in het onderzoek van GuestCompass

Heeft het hotel nog een receptiebalie in 2025?

Heeft het hotel nog een receptiebalie in 2025?

Marjolein Peilt: Heeft het hotel nog een receptiebalie in 2025? ''Nee. Uit onderzoek van GuestCompass blijkt dat de receptiebalie ...

In 2025 nog koffie en thee op de hotelkamer?

In 2025 nog koffie en thee op de hotelkamer?

Zeker! Hotelgasten hebben altijd zin in een vers bakkie koffie of thee en die zetten ze graag zelf op hun hotelkamer. Zo blijkt uit onderzoek van GuestCompass.

©® 2020 GuestCompass

©® 2020 GuestCompass